Sağlıklı yaşamanın(Bitki, Hayvan, İnsan, Bitkisel ve hayvansal gıdalar ile sular da dahil) ana kuralı; çevreden gelen her çeşit menfi etkilerden korumak, korunmaktır. “Hastalık gelmeden sağlığın kıymetini bilmek….” sözü tanımların en güzeli olsa gerek. Kıymetini bildiğiniz varlığı koruduğunuz takdirde kıymetlidir. Önceden tedbirler alınmazsa yerel, bölgesel, ulusal bazen uluslar arası boyutta hastalık oluşmasına, gelişmesine ve maddi- manevi kayıpların ve sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olur.
Aşağıda gevişen(sığır,koyun)hayvanların bazı hastalıkları, gözle görülebilen belirtileri tablo halinde verilmiştir. Hekimlik açısından hastalığı oluşturan etkenlerin teşhisi için, mikro laboratuvar bulguları önemlidir.{Laboratuvarda analizlerin yapılabilmesi için, numunelerin alınış usulü ve miktarı ile ilgili yönetmeliklerle belirlenmiş kurallar vardır. Laboratuvar yetkilileri (istisnalar hariç) kurallara uygun olarak alınmayan numuneleri kabul etmezler. Bu arada laboratuar çalışmaları ile ilgili bir anımı anlatmak istiyorum:
İstanbul Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsünde görev yaparken(1988-1994 yılları arasında); bir yemekhanede pişen yemeklerden yiyen kişilerde gıda zehirlenmesi belirtileri görülmüş, numune almak için görevliler yemekhaneye gittiklerinde yeteri miktarda numune bulamayınca, numune alamadan geri dönüyoruz diye mikrobiyoloji uzmanına telefon açarlar. Uzman da görevlilere, yemeğin piştiği kapta yemek artığı veya bulaşığı varsa o bulaşığa birkaç adet steril gazlı bezi sürün ve steril kavanoz içerisine bırakın, kavanozun kapağını kapattıktan sonra laboratuara getirin der.
Tablolar ayırıcı teşhiste yardımcı olacağı ümidiyle hazırlanmıştır. Kesin teşhisler laboratuvar bulguları sonucu konulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkılarınızı bekliyorum.