Dana eti alırken;
a- Etlilik derecesine göre ;tam etli.etli,orta etli ve az etli olan,
b- Etin rengine göre ;açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişen renkte olan,
c- Yağlılık derecesine göre ;çok yağlı ,yağlı,orta yağlı ve az yağlı olan,
d- Yağın rengine göre;açık kremden koyu kreme,açık sarıdan koyu sarıya
e- Lif inceliğine göre ;ince lifli,orta lifli ve kalın lifli kadar değişen renkte olan,olan,
f- Mermer görüntüsüne göre;iyi,orta veya belirsiz olan diye adlar verilmektedir.
Ayrıca gövdenin profiline,derinliğine, ,uzunluğuna, kabuk yağına bakılarak değişik adlar verilmektedir.
Sınıflandırma;
Kesim öncesi ve et gövde halinde (eti kemiğinden ayrılmamış) iken yapılır. Kesilen hayvanın cinsine yaşına göre iki grup altında etin kalitesi de esas alınarak sınıflandırma yapılır.
Dana,düve ve tosun etleri kendi içlerinde 4 (Extra,1nci,2nci,3ncü) sınıfa, İnek,öküz ve boğa etleri de kendi içlerinde 3 (1nci,2nci,3ncü) sınıfa ayrılmaktadır.
1. sınıf etin tanımı:
Tam etli, orta yağlı, eti pembeden kahverengine doğru değişen, yağı beyazdan fildişine doğru değişen renkte mermerimsi yapı belirgin iyi görünümlü olan ete denir.
a- Etlilik derecesine göre ;tam etli.etli,orta etli ve az etli olan,
b- Etin rengine göre ;açık kırmızıdan koyu kırmızıya kadar değişen renkte olan,
c- Yağlılık derecesine göre ;çok yağlı ,yağlı,orta yağlı ve az yağlı olan,
d- Yağın rengine göre;açık kremden koyu kreme,açık sarıdan koyu sarıya
e- Lif inceliğine göre ;ince lifli,orta lifli ve kalın lifli kadar değişen renkte olan,olan,
f- Mermer görüntüsüne göre;iyi,orta veya belirsiz olan diye adlar verilmektedir.
Ayrıca gövdenin profiline,derinliğine, ,uzunluğuna, kabuk yağına bakılarak değişik adlar verilmektedir.
Sınıflandırma;
Kesim öncesi ve et gövde halinde (eti kemiğinden ayrılmamış) iken yapılır. Kesilen hayvanın cinsine yaşına göre iki grup altında etin kalitesi de esas alınarak sınıflandırma yapılır.
Dana,düve ve tosun etleri kendi içlerinde 4 (Extra,1nci,2nci,3ncü) sınıfa, İnek,öküz ve boğa etleri de kendi içlerinde 3 (1nci,2nci,3ncü) sınıfa ayrılmaktadır.
1. sınıf etin tanımı:
Tam etli, orta yağlı, eti pembeden kahverengine doğru değişen, yağı beyazdan fildişine doğru değişen renkte mermerimsi yapı belirgin iyi görünümlü olan ete denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkılarınızı bekliyorum.