6 Eylül 2010 Pazartesi

KORUYUCU HEKİMLİĞE GENEL BAKIŞ

Koruyucu Hekimlik tedbirleri adı verilen, hastalık öncesi hastalık riskini önleyen,azaltan önemli tedbirler vardır.
Bulaşmalar; bulaşık havanın solunumu, bulaşık yem, gıda, su, dışkı veya malzemeler aracılığı ile direkt temas gibi sebeplerden biri veya birkaçı arcılığı ile olabilir.
Bulaşmaya mani olucu tedbirlerin alınması ile, başka bir tabirle hijyen kurallarına özen göstermekle hastalığa yakalanma riskleri azaltılabilir.
Çevre, Mekan, İlgili alet ve edevat, üretimde yararlanılan canlı (Sığır,Koyun,Manda gibi) veya cansız(Et,Süt,Katkı maddeleri,sular,gıdalar,yemler gibi)varlıklar, ilgili personelin çalışma kuralları , muhafaza yöntemleri ve nakliye yöntemleri detaylandırıldığında üretilen ürüne özel, hijyen kuralları ortaya çıkar.

Çevre: Işık,ısı(aşırı aydınlık,aşırı sıcaklık,aşırı soğukluk),Ses(Gürültülü ortam),Koku(Kanalizasyon, Çöplük, Bataklık),Jeolojik yapı(Heyelanlı, sele maruz alan vd) kaynaklı menfi ortam olmamalı,tedbirler alınmalıdır.

Mekan(İşyeri):Aydınlık olmalı, aşırı rutubetli olmamalı, uygun havalandırma sistemi olmalı, duvarları ve zemini yıkanabilir özellikte olmalı, zemin su birikintisi oluşturmayacak şekilde meyilli olmalı, gider sistemi ihtiyaca cevap verecek ebatta olmalı, banyo, lavobalar ve tuvaletler modern ve tekniğine uygun olmalı, Çalışma alanı, dinlenme, yemek odaları, depolar vd yeteri büyüklükte ve tekniğine uygun olmalı, Uçan, yürüyen haşere ve zararlı canlılara karşı, engelleyici ve koruyucu teknik tedbirler alınmış olmalıdır.

İlgili alet ve edevat: Uygun paslanmaz malzemelerden yapılmış olmalı, kullanılabilirliği, temizliği kolay, pratik bir düzenekte olmalı, üretim kapasitesine yetecek miktar veya büyüklükte olmalı, montajı zorunlu veya seyyar olanlar çevresine zarar vermeyecek, iş akışına engel olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

Üretimde yararlanılan canlı veya cansız varlıklar: Canlı varlıklar için viral ve bakteriyel bazı bulaşıcı hatalıklara karşı tedaviye destek ve koruyucu amaçlı üretilen aşılar düzenli ve yeteri miktarda yapılmalı, yaşam ve verim amaçlı kullanılan her çeşit su, gıda veya yemler hastalık etkenleri ile bulaşık olmamalıdır.

İlgili personelin çalışma kuralları: Üretilen her çeşit hizmetin birinci ve olmazsa olmaz olan en önemli elemanı insandır. Sağlıklı, bilgili, işinin ehli olmalı, Kılık ve kıyafeti temiz ve düzgün, işinin özelliğine uygun olmalı, Vücut temizliğine özen göstermeli ve saç, sakal ve tırnakları sorunlu olmamalıdır.

Muhafaza yöntemleri: Üretilen her ürünün; çeşidine, miktarına, süresine göre, kendine özel muhafaza şekli vardır. Muhafaza alanının ısısının, rutubetinin kendine özgü seviyede olması, muhafaza odasına ilk giren ürünün ilk önce çıkarılmasına mani olunmayacak şekilde yerleştirilmesi, ürünün mevcut muhafaza alanına soğutmaya mani olunmayacak şekilde yeteri miktarda bırakılması, sağlığa zararsız ambalaj malzemesi ile yeteri miktarda ambalajlanması, Kokusu birbirine geçebilecek ürünlerin aynı yerde muhafaza edilmemesi gereklidir.

Nakliye yöntemleri: Ürünlerin taşındığı araç kasası temiz olmalı,kasa içinin her tarafının kolay temizlenebilir, paslanmaz malzemeden yapılı olmalı, ürünler aracın kasasına düzgün yerleştirilmeli, ısının her tarafa ulaşabilmesi için , ürünler arası boşluklar olmalı,ambalajlı olmalı,kasanın iç ısısının (-1 C) – (+4 C) veya -18 C dereceye ayarlanabilir özellikteki frigofrik araçlar olmalıdır.

Hijyen kurallarının %80-90 arası aynı, %10-20 arası ise ürüne özel hijyen kurallarını içerir.
İşyeriniz temiz olmalı, bunun için yıkanmalı, deterjanla yıkanmalı, etkili deterjanla yıkanmalı, deterjan sadece mikrobun üremesine mani olmalı, çevresine zarar vermemeli desem bu işlemler için hijyenin hijyeni diye bir tabir kullansam abartılı bir tanım yapmış sayılmam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkılarınızı bekliyorum.