27 Ocak 2011 Perşembe

İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Dinç’in İnternet Bağımlılığı adlı kitabından, yararlı olabileceğini düşündüğüm bilgileri özet olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternet; bilgisayar ortamında ulusal ve uluslar arası boyutta, detaylı veya detaysız değişik konularda iletişimi kolaylaştıran, kullanımı kolay ve pratik bir kaynak.
Bağımlılık: İlgili bilimsel tanımların özeti olarak; Eroin, Alkol, Sigara, Kumar, Seks, Alışveriş, Yemek, Televizyon, Bilgisayar, İnternet gibi değişik alanlarda aşırı ve sürekli kullanım sonucu oluşan, Kötü bir alışkanlık değil, kişinin kendisine inanmayı kestiği, iç dünyasında bir dağılmanın oluştuğunu gösteren, varlığın fiziksel ve davranışsal bir hastalığıdır.
Hayvanlara insanlar tarafından, etik olarak deneysel amaçlı, hobi olarak, eğitim amaçlı gibi değişik alanlarda sürekli ve aşırı uygulamalar yapıldığında alışkanlığın ötesinde, bağımlılığa sebep olunduğu, anlaşılmaktadır.
Teknolojik aletler enerji ve zaman anlamında hayatı kolaylaştıran önemli bir araçtır. Yukarıda da ifade edildiği gibi, aşırı ve sürekli kullanıldığı zaman bünyeyi rahatsız ve hasta eder.
İnsanların hayatına gireli çok uzun yıllar olmasa da, İnternetin kendi sahip olduğu özellikler ve kullanıcısına sunduğu imkânların alternatifsiz gibi görülmesi, İnternet kullanımı ve bağımlılığının kültür ve coğrafya farkı gözetmeksizin hızlı bir şekilde yayılmasına sebep olmaktadır.
İnternet ve bilgisayar kullanım süresinin günde; çocuklarda 0,5 saati, ergenlerde 2,5 saati geçmemesi gerekir.
Bilgisayar başında uzun süre kalma ve yemek yeme alışkanlığı kazanma, Arkadaş ve ailesi arasındaki ilişkinin zayıflaması yada kopması, bir günde birkaç kez e- posta adresini kontrol etme gibi alışkanlıklar, uykusuzluk, durgunluk sorunun belirtileri olarak gösteriliyor. Yapılan araştırmalar ve poliklinik bilgiler, İnternet ve bilgisayarı günde 7-12 saat kadar kullananların var olduğu ve sayılarında artma riski olduğu şeklindedir. Bağımlılığın Erkeklerde, bayanlara göre 2-3 kat fazla olduğu, en büyük risk grubunun 12 – 18 arasındaki ergenlerde olduğu bildirilmekte.
Depresyonun internet bağımlılığında hem bir sebep, hem bir sonuç olduğu söylenmektedir.
Aile içi sorunlar(anne, baba, kardeş, akraba), İnsanlarla(arkadaş, diğer) olan ilişkilerdeki hayal kırıklıkları, derslerindeki başarısızlıklar, İsteklerinin hemen yerine getirilmemesi, sabırsızlık, gerçekleri kabullenememe gibi nedenler depresyona sebep oluyor. Depresyona alternatif çözüm amaçlı Aşırı ve sürekli internet kullanımı da depresyonu depreştiriyor.
Varsa Aile içi sorunlara çözümler üretilmeli, Anne, Baba ve Öğretmenler bilgisayar ve internet konusunda yanlış ve doğruyu konuşarak paylaşmalı, lüzumu halinde aralarında bilgisayar ve internet kullanım şartlarını oluşturmalı, internet dışında alternatifler üretmeli.
Detaylı konulara varsa yeni detaylar ilave edebilmek, detaysız konuları detaylandırmak veya yeni konuları oluşturmak, diğer sorumlu konular için internet dışı çalışmalar yapmak gerekir. İnternet sizin zamanınızdan değil, siz internetin zamanından yararlanmalısınız.
Bağımlılık bir hastalık olduğuna göre, terapisi ve tedavisi için ilgililerle irtibata geçilmelidir. Her türlü bağımlılıktan bağımsızlığa geçiş temennisiyle.

1 yorum:

  1. Iron Blade - Stainless Steel - Tiaglas LLC
    This stainless steel Stainless titanium tent stakes Steel blade is designed ti89 titanium calculators to enhance chi titanium flat iron the blade retention of titanium mug corrosion resistant steel. This steel blade offers titanium sheet metal an extra grip. The

    YanıtlaSil

Katkılarınızı bekliyorum.